Taidekokoelma

 

Kunnallisneuvos Niilo Helanderin omistamista taideteoksista tiedetään vain, että hän oli vuonna 1907 hankkinut 5 000 markalla Edvard Iston 1899 maalaaman alkuperäisen Hyökkäys-taulun, jota ns. sortovuosina levitettiin erilaisina jäljennöksinä koko maahan. Hänen kuolemansa jälkeen perikunta lahjoitti suuren maalauksen Kansallismuseolle. Vuonna 1915 taiteilija Albert Gebhard maalasi Helanderista Heinolan kodissa muotokuvan, jonka taustaelementtinä on osa Iston taulusta.

Vuosina 1936-39 Säätiö oli aloittanut taideteosten keräämisen ostamalla teoksia suoraan taiteilijoilta. Kokoelmassa oli tuolloin 11 teosta, 8 öljyvärimaalausta ja 3 veistosta seuraavilta: Aarre Heinonen, Ilmari Huitti, Väinö Kamppuri, Elias Muukka, Sulo Mäkelä, Aarne Nurminen, Martti Ranttila, Ben Renvall, Essi Renvall ja Juho Salminen.

Hankinnoista oli asiantuntijana vastannut lähinnä pitkään hallituksen jäsenenä ja asiamiehenä toiminut arkkitehti W. G. Palmqvist. Teokset oli sijoitettu Seurahuoneen tiloihin, jonka kabinetissa Säätiön hallitus silloin kokoontui. Sodan aikana Säätiön oli myytävä teokset rahapulassaan hallituksen jäsen Amos Andersonin kokoelmiin.

Koko 1940-luvun keskeytyneenä ollut apurahoitus käynnistyi uudelleen vuonna 1951, joten uutta taidekokoelmaakin ryhdyttiin rakentamaan 1950-luvulla ja jatkettiin seuraavilla vuosikymmenillä Heikki A. Reenpään toimiessa hallituksen asiantuntijajäsenenä ja asiamiehenä sekä sittemmin puheenjohtajana.

tm heinola i

 

Osa kokoelmasta pyritään pitämään esillä taidemuseon tai Galleria Lambertin tiloissa.

 Kun esimerkiksi vuonna 1963 apurahoja oli jaossa taidemaalareille, 60 hakijan joukossa oli useita taiteilijoita, joiden töitä hankittiin kokoelmiin. Reenpään käytettävissä olikin 1960-luvulla vuotuinen ostomääräraha, siksi nykyinen taidekokoelma perustuu pääosin hänen valintoihinsa.

 

Teokset oli aluksi sijoitettu eri museoihin ja laitoksiin, kunnes ne vuonna 1984 päätettiin luovuttaa Heinolan taidemuseoon. Säätiö on pyrkinyt jatkuvasti kartuttamaan kummikaupunkinsa Heinolan museoiden taide- ja esinekokoelmia sekä tukemaan niiden näyttely- ja julkaisutoimintaa.

Heinolan taidemuseo
Kauppakatu 4, 18100 HEINOLA 03 849 3651 puh.